• Αρχική
  • Νέα
  • Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του καθηγητή Στέλιου Ανδρέου

Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του καθηγητή Στέλιου Ανδρέου

ΜΙΑ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του καθηγητή Στέλιου Ανδρέου για την συμβολή του στην έρευνα του Προϊστορικού Αιγαίου.
12-15 Δεκεμβρίου 2019 - Αμφιθέατρο ΙΙ, ΚΕ.Δ.Ε.Α
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 
 
 
 
 

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η αρχαιολογία του προϊστορικού Αιγαίου έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία, χάρις στην πλημμυρίδα νέων ευρημάτων, την επανεξέταση των παλαιών δεδομένων, το συστηματικό πλέον διάλογο με τις θετικές επιστήμες και την προσέγγιση των κοινωνιών του παρελθόντος υπό το πρίσμα μιας πληθώρας νέων θεωρητικών και ερμηνευτικών σχημάτων. Η συμβολή του καθηγητή Στέλιου Ανδρέου στην συναρπαστική αυτή διαδρομή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθοριστική αλλά και πολυδιάστατη. Εντοπίζεται αφενός στις υποδειγματικές έρευνες πεδίου και αφετέρου στις εμβριθείς μελέτες του, αρχικά για τη μινωική Κρήτη και ακολούθως για την Μακεδονία της Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, την οποία προσέγγισε τόσο με τους όρους του ίδιου του τοπίου όσο και των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν σε αυτό. Ο καθηγητής Ανδρέου έδωσε έμφαση με τις εργασίες του στον τοπικό χαρακτήρα των κοινωνικών μετασχηματισμών και των τεχνολογικών καινοτομιών που συνέβησαν στη Μακεδονία της Εποχής του Χαλκού, ζητήματα τα οποία συζήτησε σχολαστικά υπό το πρίσμα των σχέσεων που αναπτύχθηκαν με τα ανακτορικά κέντρα του νότιου ελλαδικού χώρου και των πολύπλοκων μακρινών δικτύων με τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Διακρίνεται επίσης για το πλούσιο διδακτικό του έργο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1983-2016), όπου εκπαίδευσε πλήθος φοιτητών ‒ σήμερα δε μάχιμων αρχαιολόγων ‒ στις αρχές, τις μεθόδους και τις πρακτικές της αρχαιολογίας πεδίου, και καθοδήγησε μια πλειάδα μαθητών ‒ έγκριτων επιστημόνων, πλέον ‒ στα πρώτα τους βήματα στην επιστημονική έρευνα και στην ακαδημαϊκή τους πορεία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Το διεθνές συνέδριο που πρόκειται να διεξαχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 12‒15 Δεκεμβρίου 2019 έχει ως στόχο να τιμήσει το Στέλιο Ανδρέου για το πολυσχιδές έργο και τη διακεκριμένη συμβολή του στην έρευνα της αρχαιολογίας του προϊστορικού Αιγαίου. Σε αυτό πρόκειται να συμμετάσχουν μαθητές, Έλληνες και ξένοι συνεργάτες, συνάδερφοι και συνοδοιπόροι του τιμώμενου από την Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Οι θεματικές που θα παρουσιαστούν αντικατοπτρίζουν το εύρος των ενδιαφερόντων του καθηγητή Στέλιου Ανδρέου και συνδιαλέγονται με τους προβληματισμούς του. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι ονομασίες των θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου ακολουθούν τους τίτλους άρθρων και ομιλιών του σε διεθνή περιοδικά, κεφάλαια συλλογικών τόμων και συνεδρίων ή ημερίδων στα οποία συμμετείχε ο ίδιος ή με συνεργάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, το συνέδριο αρθρώνεται στις εξής θεματικές ενότητες:

“A life without palaces: settlement, economy and society in the fringe of the Mycenaean World” - Τίτλος από διάλεξη στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (2008)
Η βόρεια περιφέρεια του Μυκηναϊκού κόσμου: κατοίκηση, οικονομία και κοινωνία

“Technology transfer at the periphery of the Mycenaean world”- Τίτλος από άρθρο με τους J. Buxeda i Garrigos, R. E. Jones, V.Kilikoglou, S. T. Levi, Y. Maniatis, J. Mitchell, L. Vagnetti, K. A. Wardle, στο Archaeometry 45: 263-284 (2003)
Τεχνολογίες και μηχανισμοί μετάδοσής τους στις παρυφές του Μυκηναϊκού κόσμου

“Looking South through a wine glass” - Τροποποιημένος τίτλος από αδημοσίευτο χειρόγραφο
Νότιο Αιγαίο: όψεις της αρχαιολογίας του Μινωικού και Μυκηναϊκού κόσμου

“Exploring the patterns of power in the Bronze Age Aegean”- Τροποποιημένο τίτλος από κεφάλαιο στο ‘Urbanism in the Aegean Bronze Age’, επιμ. K. Branigan. Sheffield Studies in Aegean Archaeology, σ. 160-73. Sheffield (2001)
Μορφές πολιτικής οργάνωσης και φορείς της εξουσίας

“Identities in flux: The shifting attitudes towards habitation, the dead and the body in the Greek mainland”- Τίτλος από την εισηγητική διάλεξη στο ΣυνέδριοTheory in (Ancient) Greek Archaeology Conference, Ann Arbor, University of Michigan, 4-5 Μαίου, 2012 Ταυτότητες: αντιλήψεις για την κατοίκηση, τους νεκρούς και το σώμα

“Prehistoric rural communities in perspective”- Τίτλος από άρθρο με τον Κ. Κωτσάκη στο Structures rurales et sociétés antiques, επιμ. N. K. Doukelis, L. Mendoni, Les Belles Letres, σ. 17-26. Paris (1994)
Οι κοινότητες της υπαίθρου: κατοίκηση και αγροτική οικονομία

“The landscapes of modern Greek Aegean archaeology”- Τίτλος από άρθρο στο ‘Prehistorians Round the Pont: Reflections on Aegean Prehistory as a Discipline’, επιμ. J. Cherry, D. Margomenou & L. E. Talalay. Kelsey Museum Publication 2, σ. 73-92. Ann Arbor Michigan: Kelsey Museum of Archaeology. The University of Michigan (2005)
Η αρχαιολογία του προϊστορικού Αιγαίου: τάσεις και προοπτικές της έρευνας

“Public Archaeology”
Δημόσια αρχαιολογία: αρχαιολογία και μουσειοπαιδαγωγική, ο λόγος των αρχαιολόγων στην κοινωνία, μνημεία και δημόσιος χώρος

Οι ανακοινώσεις θα έχουν διάρκεια 20 λεπτών και το τέλος κάθε θεματικής ενότητας θα ακολουθεί συζήτηση καθοδηγούμενη από μικρή ομάδα ειδικών στο σχετικό αντικείμενο. Γλώσσες των ανακοινώσεων θα είναι η ελληνική ή η αγγλική. Η δημοσίευση του τιμητικού τόμου, που σχεδιάζεται να ακολουθήσει, θα γίνει στην αγγλική.


Η Οργανωτική Επιτροπή

Δρ Σεβαστή Τριανταφύλλου

Επικ. Καθηγήτρια
Προϊστορικής Αρχαιολογίας
ΑΠΘ

Δρ Καλλιόπη Ευκλείδου

Ανασκαφικό Πρόγραμμα Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Τούμπας Θεσσαλονίκης

Δρ Λεωνίδας Βοκοτόπουλος

Ερευνητικό Πρόγραμμα “Μινωικοί Δρόμοι”

Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του καθηγητή Στέλιου Ανδρέου