Η προϊστορική Τούμπα Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτική Δράση για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού (σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης)

Υπεύθυνος: Κώστας Κασβίκης (επικ. καθ. Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας).

Η πανεπιστημιακή ανασκαφή στον προϊστορικό οικισμό της Τούμπας Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η προϊστορική Τούμπα Θεσσαλονίκης» στο βοηθητικό χώρο της αυλής της ανασκαφής κατά τις ημερομηνίες 20-23, 28-30 Μαίου και 4-7 Ιουνίου. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται κάθε πρωί στις 10.30 και μετά από συνεννόηση για την ακριβή ώρα άφιξης του σχολικού τμήματος.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές / τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ώστε οι μαθητές / τριες να εξοικειωθούν με την ιστορία της πόλης στην οποία κατοικούν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί από εκπαιδευτικούς, αρχαιολόγους και μουσειοπαιδαγωγούς και θα υλοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο, ανοικτό χώρο δίπλα από τον προϊστορικό οικισμό, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της πανεπιστημιακής ανασκαφής. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες οι οποίες περιλαμβάνουν:

- την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στις προϊστορικές τούμπες της Μακεδονίας μέσα από το παράδειγμα σχηματισμού και διαμόρφωσης της Τούμπας της Θεσσαλονίκης,

- την παρουσίαση της οικιστικής οργάνωσης του συγκεκριμένου οικισμού κατά την εποχή του Χαλκού,

- την προσέγγιση των ποικίλων παραγωγικών δραστηριοτήτων του οικισμού και του τρόπου ζωής των κατοίκων της μέσα από την έρευνα, σε ομάδες, επιλεγμένων αυθεντικών ευρημάτων της ανασκαφής, αντιγράφων και αναπαραστάσεων,

- τη συμμετοχή των μαθητών / τριων σε εργαστήριο πηλοπλαστικής.

Η διεξαγωγή του κάθε προγράμματος πραγματοποιείται από 2 εκπαιδευτές – εμψυχωτές, μεταπτυχιακούς φοιτητές του τομέα Αρχαιολογίας, με ειδίκευση στην προϊστορική αρχαιολογία. Κάθε πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε ένα σχολικό τμήμα και έχει διάρκεια περίπου 100 λεπτά.

Τα σχολεία της περιοχής μπορούν να ενημερωθούν για την ανασκαφή από την ιστοσελίδα http://toumba.web.auth.gr. Οι κρατήσεις θα γίνονται τηλεφωνικά στο 2310-950395 (11:00-16:00 καθημερινά). Πληροφορίες θα δίνονται τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά, με μήνυμα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Χώρος υλοποίησης: Οι εξωτερικές εγκαταστάσεις της πανεπιστημιακής ανασκαφής Στη δενδροφυτεμένη «αυλή», ακριβώς στη βάση της τούμπας (προς τη μεριά της Τριανδρίας), όπου, κάτω από τα στέγαστρα, σε πάγκους και τραπέζια, γίνεται κάθε καλοκαίρι η πρώτη επεξεργασία των ανασκαφικών ευρημάτων από τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Στην αυλή υπάρχει τουαλέτα και νερό.

Οδηγίες: Για να βρείτε την αυλή, στρίβετε από την οδό Λαμπράκη στην οδό Χρυσανθέμων (στη γωνία υπάρχει πρατήριο βενζίνης της Shell, απέναντι από το supermarket Μασούτης) και αμέσως αριστερά στην οδό Δρυός και μετά δεξιά στην οδό Αρτεμισίας. Στη συμβολή των οδών Αρτεμισίας και Κυκλαμίνων θα βρείτε την αυλή (Εξωτερικές εγκαταστάσεις βλ χάρτη εδώ).

 

toumba excavation educational activities 01
Πατήστε πάνω στην εικόνα
για να δείτε τον οδηγό (pdf)