Από το προϊστορικό χωριό στην αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής του ΑΠΘ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτική δράση για μεγάλους (15 χρονών και άνω)

Υπεύθυνος: Στέλιος Ανδρέου, ομ. καθ. Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, διευθυντής της ανασκαφής.

Λόγω περιορισμών του χώρου, είναι απαραίτητη η Δήλωση Συμμετοχής. Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα πατώντας το σύνδεσμο κάτω.

Δήλωση Συμμετοχής Δράση 2

 

Διάρκεια: 50 λεπτά
Μέγιστος
αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα.
Χρόνος υλοποίησης: Κυριακή 6 &13 Μαΐου 2018, ώρα 11:00 έως 11:50 και επανάληψη 12:00 έως 12:50.

Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφής που διενεργεί ο Τομέας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ στον οικισμό της 2ης και των αρχών της 1ης χιλιετίας π. Χ.. Με τη βοήθεια εικόνων, αναπαραστάσεων και video, θα παρουσιαστούν οι πληροφορίες που έχει αποκαλύψει η ανασκαφή σχετικά με την αρχιτεκτονική του οικισμού, τον τρόπο ζωής των κατοίκων, τις εργασίες και τις συνήθειές τους, τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, τους κοινωνικούς τους θεσμούς, τις επαφές τους με άλλες κοινότητες και άλλους πολιτισμούς, τις αντιλήψεις τους για τη ζωή και το θάνατο.

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση του αρχαιολογικού χώρου, μπορούν να ανέβουν στην κορυφή της Τούμπας με τη συνοδεία επιστημονικής συνεργάτιδος της ανασκαφής, η οποία θα κάνει μια σύντομη επιτόπια παρουσίαση. Όσοι/ες θελήσουν να ανέβουν στην κορυφή είναι σκόπιμο να φορούν άνετα παπούτσια.

Να σημειωθεί ότι για λόγους προστασίας και ασφαλείας τα πολύ ευαίσθητα αρχιτεκτονικά λείψανα παραμένουν υποχρεωτικά καλυμμένα.

Χώρος υλοποίησης: Το εργαστήριο/αποθήκη της πανεπιστημιακής ανασκαφής επί της οδού Καλαβρύτων 22-24 (γωνία με Αβδήρων).

Οδηγίες: Το εργαστήριο/αποθήκη βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας και έχει είσοδο από την οδό Αβδήρων. Στρίβετε από την οδό Λαμπράκη στην οδό Χρυσανθέμων (στη γωνία υπάρχει πρατήριο βενζίνης της Shell, απέναντι από το supermarket Μασούτης). Συνεχίζοντας ευθεία, θα συναντήσετε την Καλαβρύτων (Εργαστήριο βλ χάρτη εδώ).

Για ερωτήσεις μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και τηλεφωνικά στο 2310950395.

apth sunday